Tulldagen i Stockholm 2017

att Den 3:e oktober hölls Tulldagen i Stockholm, årets högtid för oss som har ett specialintresse för tullfrågor. Dagen inleddes av Tullverkets Generaldirektör Therese Mattsson som efter bl a den positiva nyheten att Tullverket tilldelats extra medel släppte bomben att EU-kommissionen kräver att Tullverket skall kontrollera samtliga ursprungsbevis för import som använts för tullnedsättning sedan 2012….

Jag har tidigare tjatat om att det är viktigt med att ha koll på sin ursprungsbevisning och nu blir det dyrt för er som slarvar - på riktigt! Men, vet ni med er att ni inte har korrekta ursprungsbevis, lyft på betonghäckarna och kontakta era leverantörer och samla in dessa retroaktivt, det finns pengar att spara och tulltillägg att undvika! Jag återkommer inom kort på denna blogg om detaljer för denna kontrollinsats.

Medan vi fortfarande satt där i chock över beskedet om ursprungskontrollerna så tog Kristian Sandström vid och illustrerade med tydliga exempel vad som händer företag som underskattar innovationskraft och digitalisering. Det exemplifierades bl a med Facit och Nokia och själv pratade jag med en deltagare som förundrades över att Volkswagen lätt arrogant uttryckt att de minsann gjorde 10 miljoner bilar om året medan Tesla gjorde etthundratusen bilar om året och därmed såg sig inte VW hotade av Tesla. Blivande ”famous last words” kanske?

Men vad vore väl en Tulldag utan tullvärldens Starsky&Hutch, dvs parhästarna Stefan Björkencrona och Kenneth Persson? Visst skulle det kännas tomt att sitta på ett förmiddagspass utan att höra Kenneths eftertänksamma skånska och Stefans härligt göteborgska idiom när de går igenom det senaste inom UCC och implementeringen av denna tullagstiftning. Det blir lite mer konkret för varje år, även om tidpunkten för dess slutgiltiga genomförande är framskjutet till 2025 (så det blir väl 2032). Men, digitaliseringen är på gång på allvar och i måndags togs EUs nya tillståndssystem i drift vilket jag ser som en stor framgång. Tillståndssystemet var givetvis värt ett eget seminarium föredömligt genomfört av Tullverkets Kristin Ene och Per Lassesson.

Sedan var jag på Brexitseminarium och Brexit är oklart på alla sätt, vilket inte är föredragshållarnas fel. 

Dagen avslutades med Henrik Mitelmans underhållande betraktelser över växande ekonomier i Asien, megatrender och annat men han lade lite sordin på stämningen genom att förklara att vårt sköna lågränterus i Sverige bara leder mot undergången. Men, de flesta av oss tog ett glas eller två på After Tull till livemusiken som om vi inte hört den domedagsprofetian alls…..

Bland utställarna/sponsorerna kunde jag skönja vissa trender och de betraktelserna återkommer jag till inom kort. Jag tror att undergången närmar sig för vissa aktörer på marknaden. Även inom tullvärlden påverkas vi av förändringens vindar.

Tack Handelskammaren, Tullverket och övriga för ett bra arrangemang!

Vi hörs/

Kristian

kristian@simplicus.se

Kristian Halse1 Comment