AEO-aktörer får enklare momshantering?

I skymundan vill EU kommissionen  reformera EUs momssystem med föreslaget införande senast 2022 men med fyra ”Quick-fixes” som föreslås införas tidigare. Jag är väldigt förvånad och närmast bestört över att det inte varit mer debatt kring denna reform eftersom varenda företagare berörs och momsen är något som vi hela tiden skall förhålla oss till och det är inte ett enkelt system om du skall ge dig på att handla över EUs inre gränser (jodå, gränserna finns i allra högsta grad fortfarande). Momsreformen genomförs för att minska momsgapet i EU, ett momsbortfall som ofta uppstår i handeln mellan EU-länderna. Detta momsbortfall anses i Sverige i stort sett försumbart och för många svenska företagare kan den föreslagna momsreformen innebära en krångligare hantering. Parallellt med detta föreslås separat i Sverige en rejäl höjning av skattetilläggen, vilket jag tycker är en tveksam åtgärd (speciellt när det gäller moms).

Som sagt, att det varit så tyst om denna momsreform är obegripligt men när reformen drabbar oss med full kraft så kommer garanterat skräckhistorier med drabbade företagare att rulla upp i medierna (om det nu inte vore så att företagares vedermödor saknar ”nyhetsvärde”).

Vad har då detta med tull att göra undrar ni som sakta somnar framför datorn när ni läser om moms? Jo, ett av förslagen i momsreformen är att det skall införas en ny term, ”certifierad beskattningsbar person (CTP)” och den skall ges ett företag som betraktas som en pålitlig skattebetalare. Det har ställts upp en rad kriterier för att företagen skall kunna bli certifierade och Skatteverket skall genom denna certifiering få än mer insyn i företagets verksamhet. I gengäld skall CTP-företagen få förenklingar i momshanteringen (bl a tre av fyra ”Quick-fixes) jämfört med andra icke-certifierade företag. EU-kommissionen har i alla fall tänkt till så långt att en AEO-certifierad aktör även uppfyller kriterierna till att bli CTP. Så har du AEO-certifierat dig så skall du inte behöva gå igenom en ny certifieringsprocess hos Skatteverket (men fan tro’t som min farfar brukade säga). Detta blir i så fall ytterligare en fördel för er som är AEO-certifierade för er tullhantering.

Men jag är enig med Skatteverket  och Svenskt Näringsliv om att de föreslagna quick-fixen bör gälla alla företag och inte bara CPT-certifierade företag.

Kristian HalseComment