Brexit - Tullfrågorna är det lilla....

Det kan bero på att jag har en ganska endimensionell kontaktyta eftersom det som oftast förknippas med Brexit i mitt ”informationsflöde” är tullfrågor. Man oroas över tullavgifter, tullformaliteter vid gränsen och vissa andas morgonluft när de saluför tekniska lösningar på ”stoppa vid gränsen”-problematiken.

Men jag har alltid hävdat att Brexit är så mycket mer än gränsproblematik. Förseningar och tullavgifter kan man trots allt förhålla sig till och ta höjd för. Det kommer att kosta i form av extra säkerhetslager, tullavgifter och ökad administration men det är ingenting jämfört med mycket annat krångel som blir följden av Brexit för företag och människor. Vad gäller för produktregler, importtillstånd, arbetsregler, pensioner, med mera som kan innebära att verksamheter eller produkter helt får upphöra på den brittiska (eller europeiska) marknaden. Köer vid gränsen är ett litet problem om Brexit medför att du inte ens får sälja din brittiska produkt i EU eller din europeiska produkt i UK.

Britterna har en historisk förmåga att ”keep calm and carry on” men nu har det börjat gå upp även för lätt egocentriska britter att ett ”No deal scenario” (formerly known as ”Hard Brexit”) faktiskt kan bli en realitet den 29 mars 2019. Många företag och EU har insett detta en bra stund och EU var tidiga ute med att ge vägledning hur man skall agera vid en ”Hard Brexit”. EU och vi företagare har alltmer uppgivet eller argsint väntat på att även den brittiska regeringen skall vakna ur Törnrosasömnen och ge någon sorts vägledning över vilka regler som skall gälla på olika områden. För en månad sedan så publicerade UK Government ett antal vägledningar ”in case of the unlikely event of a no-deal scenario” (sic!) på nätet och när de publicerades kändes äntligen en skakning på nedre däck även i UK. Britterna börjar inse att det där med att lämna EU kan kosta, på så många sätt. Till och med ”the Gin squad” på spanska solkusten börjar oroas över om de kan få sina pensioner ned till banken i Fuengirola efter 29 mars nästa år….

Om vi nu tittar på de ”technical notices” UK Government  har publicerat så konstaterar jag att det är 11 av 52 vägledningar som med lite god vilja berör tullfrågor och importmoms så det där med tullfrågor är trots allt det lilla i sammanhanget. Brexit är så mycket större än så, vad betyder en veckas kö vid gränsen jämfört med att du inte kan utbyta datauppgifter som igår, din handel kräver tillstånd som har 3-6 månaders handläggningstid eller om du måste ta fram helt nya förpackningar för att uppfylla divergerande krav?

Men inget ont som inte har något gott med sig. UK går den 29 mars över till att redovisa importmomsen på skattedeklarationen istället för i tulldeklarationen, vilket är en rejäl förbättring för kassaflöde och administration ute på företagen.

Slutsatsen är i alla fall att du skall gå igenom din exponering mot UK, och försöka identifiera om din handel kräver särskilda åtgärder genom att gå igenom EUs och UKs vägledningar. “Prepare for the worst, hope for the best” (som vilken pessimist som helst)….

/Kristian

kristian@simplicus.se

Kristian HalseComment