Äntligen - CETA träder i kraft 21 september

Just när Almedalens våta filt över all annan nyhetsförmedling började dras bort för oss som följer samhällslivet i juli från hängmattan så kom en glad nyhet. Äntligen har ett datum bestämts för när frihandelsavtalet mellan EU och Kanada (CETA) provisoriskt träder i kraft. Det var i lördags (8 juli) som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Kanadas premiärminister Justin Trudeau kom med ett gemensamt uttalande där de tillkännagav att avtalet börjar tillämpas provisoriskt fr o m 21 september.

Avtalet innehåller många delar, från offentlig upphandling och tekniska föreskrifter till immaterialrätt, tjänstehandel och skrivningar om investeringshinder. Det är dock först när alla EUs medlemsländer ratificerat avtalet som alla delar av avtalet träder i kraft och den processen kan som bekant ta tid, men för varuhandeln införs de flesta lättnader och tullnedsättelser redan den 21 september. Tullarna kommer att tas bort för de allra flesta industrivaror. Enligt ett tidigare uttalande från EUs handelskommissionär Cecilia Malmström (visst är det härligt med en EU-höjdare med Göteborgsdialekt?) så försvinner 98 procent av alla tullar från dag ett. För andra varor så kommer de successivt att trappas ned under en sjuårsperiod.

Frihandelsavtal är som de är….de är fina på pappret men ack så omständliga att tillämpa. För att kunna utnyttja dem så måste produkterna som exporteras uppfylla ett antal kriterier som ofta är svåra att bevisa när man har ”global sourcíng” för sina komponenter och råvaror. Jag har sagt det förr men detta arbetsamma och ibland direkt tråkiga arbete kommer mer och mer i fokus och det ställer krav på kompetens och underliggande rutiner. Men den som lägger ned tid på att få detta rätt kan bli rikt belönad. Jag hjälper er gärna om ni inte vet var ni skall börja eller om ni inte har tid och resurser att själva gå igenom ursprunget på era produkter.

Nu när datumet är satt är det hög tid att efter semestern börja förbereda dig genom att registrera dig i REX. REX är som jag tidigare beskrivit ett nytt enklare system för att hantera ursprungsbevisning och skall användas för GSP-hanteringen och för ursprungsbevisning inom CETA-avtalet.

Mer information om REX hittar du på Tullverkets websida och där kan du också registrera dig som exportör i REX.

Vi ses/
Kristian

kristian@simplicus.se

Kristian HalseComment